Bateria e vetures

Nese po provoni ta ndizni makinen për të disaten herë ose vonon të ndizet, dhe e pyesni veten se pse po ndodh kjo? Atëhere jeni në vendin e duhur. Tani do i sqarojm disa nga shkaqet që kjo ndodh se si ta rregulloni baterit e makinave. Problemi është pikerisht te bateria e makines. Makinat Volkswagen (Audi, Porsche, Golf etj.) janë disa nga makinat më të mira për bateri. Alfa Romeo, Volvo, Ford gjithashtu janë marka të mira sa i përket numrit të vogel të problemeve me bateri.

Bateria e makines – Si funksionon Bateria vetures suaj?

Baterit e makinave si qëllim kryesor kanë ndizjen e makinës suaj. Por si e bënë bateria këtë punë? Ajo siguron energji elektrike për prizat e shkendijave, të cilat e bëjnë ndezjen e karburantit që prodhon djegien e brendshme në makinën e juaj. Bateria me 12 volt kanë mundësi të ju shkaktojnë probleme të tilla. Por në mënyrë që kjo mos të ndodh sihurohuni që vetura juaj të këtë mjaftueshem lengë brenda saj për të kryer punën e saj.

Në baterit e makinave probleme të tilla mundë të ndodhin edhe nga pakujdesi i njerezve. Për shembull kur harroni dritat e vetures ndezur për një kohë të gjatë. Arsye tjera mundë të jenë duke e lenë deren e makines hapur, apo kur harroni dritat brenda makines ndezë. Mirpo rastet e tilla janë të kuptueshem se pse nuk po ndizet makina. Mirpo ka raste në të cilat ju nuk e keni as një ide se pse kjo po ndodhë.

Bateria e vetures
Bateria e makines

Bateria e makines – Pse bateria e vetures time vazhdimisht bien?

Ka një numër të madhë të arsyeve se pse makina juaj nuk mundë të ndizet. Mirpo këto janë disa nga shkaqet kryesore se pse makina juaj nuk ndizet:

  • Bateria e keqe
  • Alternator të lidhur keq ose dobet
  • Apo probleme me shperndarjen e rrymes në makinë. Ka mundësi që rryma të humbet në vende të pa nëvojshme edhe kur makina është e fikur.

Bateria e keqe

Baterit e makinave mundë të jenë të vjetra, të dobët apo të demtuar ka mundësi që mos të mbaj energji të mjaftueshme. Brenda saj dhe temperaturat ekstreme mundën ta ulin pranin e energjis brenda tyre. Nese bateria juaj ka këto simptoma atëhëre ju duhet të blini një tjeter bateri. Kj është e vetmja zgjidhje sa i përket bateris së keqe. Nese ju ndodhë që bateria e makines të ndrrohet brenda vitit më shumë se një here. Atëhere shkaktarë janë dy problemet e tjera të cekura lartë.

Betrit e makinave duke e futur ne makine
Futaja e bateris së re në makines

Alternatoret e lidhur keq

Kur makina është e ndezur, alternatori (Gjeneratori i automjetit tuaj) punon me mototrin dhe baterinë për të fuqizuar sistemin elektrik (Si p.sh, dritat e brendshme, alarmin e makines, audio etj.). Dhe më e rendësishmja për të ngarkuar baterinë. Lidhjet e dobëta të shkatuara nga instalimet elektrike ose nga korusioni mundë të ngadalsoj apo të ndaloj krejtësisht marrjen e rrymes së krijuar nga alternatori. Në raste të tilla duhet që alternatori të ndërrohet apo riparohet.